
Vi er her for at lytte
I headspace oplever man hver dag, hvordan rådgivningen gør en forskel for unge - særligt dem der har det allersværest. Nu viser ny forskning fra Region Hovedstadens Psykiatri, at headspaces indsats ikke bare føles hjælpsom – den har en reel og målbar effekt på unges trivsel og mentale sundhed.
-Det glæder os enormt, at forskningen bekræfter det, vi har hørt fra de unge i årevis: At et trygt rum til at dele tanker og bekymringer kan skabe en positiv forandring. Når unge kommer til os, mærker de, at de ikke står alene, og at der er nogen, der lytter – uden at dømme og uden lange ventetider, forklarer centerchef Marie Jørgensen og tilføjer:
-headspace er et samtaletilbud. Vi er ikke psykologer, men tror på, at du selv bedst ved, hvad du har brug for, og vi hjælper de unge ved at stille de rette spørgsmål.
De fleste rådgivere er frivillige i alle aldre, der brænder for at hjælpe og lytter fordomsfrit.
-Alle rådgivere får undervisning i samtaleteknik og lovgivning, og vi støtter brobygning til andre tilbud, hvis nødvendigt. headspace er akkrediteret af RådgivningsDanmark, og vi følger samtaleforløb tæt for at sikre, at det virker. Rådgivningen er sundhedsfremmende og forebyggende – vi er her for at lytte, pointerer Marie Jørgensen.
Dimsekassen giver sikkerhed
Men det koster at drive headspace. Derfor har det betydning, at Rotary i 2024 valgte at række en hjælpende hånd til organisationen. I Holte Rotary, der hvert år samler penge ind til godgørende formål – blandt andet gennem aktiviteter på Holte Dagen – istemte man og kunne overrække headspace 53.735 kroner. Bag overrækkelsen stod Ulla Berg Mou, der var præsident i 2023/2024 og projektansvarlig Henrik Seest. De glade givere besøgte headspace i Lyngby – blandt andet for at høre, hvordan donationen er blevet anvendt.
-Vi har haft et lidt specielt telefonsystem, hvor man selvfølgelig kunne ringe til os, men hvor det gav problemer at ringe ud til alle numre. Derfor har vi et meget stort ønske om at kunne indkøbe nye telefoner, og det er blevet til tre mobiltelefoner. Vi har også fået to iPads. Det er et vigtigt værktøj for os, blandt andet til at booke aftaler. Den ene iPad har en større skærm, og det vil sige, at de lidt ældre blandt vores 18 frivillige nu får nemmere ved at læse skemaerne m.v., forklarer Marie Jørgensen, der tilføjer, at der også er blevet penge til lidt nye stole og til noget så sjældent som en ”dimsekasse”.
-Dimsekassen indeholder dimser, som man kan tage op og holde i hånden og føle på. Hvis man er meget usikker under en samtale, kan det være en hjælp til at holde fokus, uddyber Marie Jørgensen.
Vigtigt at blive anerkendt
Når man spørger Marie Jørgensen, hvad hjælpen fra Rotary betyder, falder svaret prompte:
-Det betyder meget og på forskellige planer. Der er det mere lavpraktiske, at vi får opgraderet vores IT-udstyr, så det bliver mere strømlinet, og vi bliver mere selvkørende. Men det betyder også rigtig meget på det symbolske plan. Vores frivillige bruger rigtig megen tid på headspace, og det har stor betydning at få følelsen, af, at man bliver set udefra, bliver anerkendt og får en hjælpende hånd. Så der ligger mere i det end bare nyt udstyr, og vi er selvfølgelig rigtig glade for den støtte, vi har modtaget, slutter Marie Jørgensen.
Økonomien i headspace er skruet sammen på den måde, at staten betaler 45 procent. Det samme gør kommuner, og de sidste ti procent kommer fra fonde og virksomheder.
Hvis du har lyst til at være frivillig i headspace, kan du ansøge på www.headspace.dk

Samtaleværelse – fra venstre Marie Jørgensen, Ulla Berg Mou og Henrik Seest